KSBÜ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
Hak, kişinin hukuk düzenince korunan ve sahibine, bu korumadan yararlanma imkanı veren menfaattir. Anayasanın 36 ncı maddesi ile güvence altına alınan hak arama hürriyeti, hakkın kullanımı ve korunması noktasından büyük önem teşkil etmektedir.
Bahse konu hak arama sürecinde ise kanunen yetkilendirilmiş unvanlar yer almaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.6/d bendinde “ yargı görevi yapan deyiminden; yüksek mahkemeler, adli ve idari mahkemeler üye ve hakimleri ile cumhuriyet savcısı ve avukatlar anlaşılır.” ifadeleri bulunmakta olup yasal mevzuat uyarınca hak arama sürecinin bir ayağını veya bir yönünü de avukatların oluşturduğu anlaşılmaktadır.
Avukatlık Kanunu 1 inci maddesinde yer alan “avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.” ifadesi ile 2 nci maddesinde yer alan “avukatlığın amacı; hukuki münasabetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.” ifadeleri avukatlık mesleğini genel hatları ile çizmektedir.
Avukatlık hizmetleri sınıfında yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görevli avukatlar hakkında ilgili kanunda “ bu kanunun avukatlar hakkında öngördüğü disiplin işlem ve cezaları, bu maddede sözü edilen avukatlar hakkında da avukatın sürekli görev yaptığı yer barosunca uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
KSBÜ Hukuk Müşavirliği, 124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 26. maddesine göre üniversite idari teşkilatını oluşturan birimlerden birisidir. Anılan KHK’nın 35 inci maddesinde yer alan “Hukuk Müşavirliğinin görevleri şunlardır: a) Üniversitenin öğrencileri, diğer kişi ve kurumlarla olan anlaşmazlık ve uyuşmazlıklarında adli ve idari mercilerde üniversitenin haklarını savunmak, b) Üniversitenin tasarruflarının yürürlükteki kanunlara uygun olarak icrasında, idareye yardımcı olmak, c) Verilecek benzeri diğer görevleri yerine getirmek” ifadeleri ile görev tanımı yapılmıştır.
KSBÜ Hukuk Müşavirliği, Hukuk Müşaviri başkanlığında ve avukatları aracılığıyla işlem tesis etmektedir. Hukuk Müşavirliği avukatları, 2547 sayılı yükseköğretim kanununun 13/a maddesi kapsamında üniversite tüzel kişiliğini temsil eden üniversitenin en üst yöneticisi olan Rektörden aldıkları vekâletnameye istinaden üniversite tüzel kişiliğini mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda temsil etmekte, üniversitenin hak ve menfaatlerini dava etmek ve savunmak, adli işlemlerini takip edip bu işlere ait evrakı düzenleme konusunda tek yetkili statüsüne haiz olarak görev yapmaktadırlar.
Hukuk Müşavirliğimiz, bir temsil ve danışma birimi olduğundan kendiliğinden harekete geçerek üniversite birimlerinin idari işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu denetlemesi mümkün olmayıp, diğer birimlerin olası hukuka aykırı idari işlemleriyle ilgili etik ve hukuksal sorumluluğu bulunmamaktadır.
Saygılarımızla.....